top of page

Συνήθη Παιδικά Ατυχήματα (septona.gr)

Συνήθη Παιδικά Ατυχήματα


Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως οδηγούνται στο θάνατο και σε τραυματισμούς, εξαιτίας ατυχημάτων που συμβαίνουν κάτω από διάφορες συνθήκες, τα περισσότερα από τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.


Τα περισσότερα ατυχήματα των παιδιών συμβαίνουν στο σπίτι και περιλαμβάνουν πτώσεις, διάτρηση από αιχμηρό αντικείμενο, εγκαύματα, και δηλητηρίαση από διάφορες χημικές ουσίες. Κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, οι πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων είναι η ασφυξία και ο πνιγμός. Αντίθετα, τα περισσότερα από τα ατυχήματα που συμβαίνουν εκτός σπιτιού, σχετίζονται με τα τροχαία.


Τα περισσότερα ατυχήματα αφορούν παιδιά ηλικίας 0-4 ετών, στην πλειοψηφία τους αγόρια, ενώ παρατηρούνται πιο συχνά σε οικογένειες με δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.


Είναι πολύ απογοητευτικό ότι τα περισσότερα από τα ατυχήματα των παιδιών, είτε είναι θανατηφόρα είτε όχι, είναι προβλέψιμα και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.


Οι γονείς, συχνά, τείνουν να υποεκτιμούν τις κινητικές δεξιότητες των βρεφών και των παιδιών, και να υπερεκτιμούν τις αντιληπτικές τους ικανότητες.


Τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν πέφτοντας και ανακαλύπτουν τον κόσμο με δοκιμές και πειράματα. Άρα, στο σπίτι είναι ένα ουσιώδες ζήτημα να είναι ο χώρος ασφαλής και όχι να λέμε συνεχώς ¨μη¨ στα παιδιά μας. Τα έπιπλα πρέπει να είναι στηριγμένα στον τοίχο, με καλυμμένες τις γωνίες, να έχει τοποθετηθεί πορτάκι ασφαλείας στις σκάλες και πλέγμα ασφαλείας στα μπαλκόνια. Η περπατούρα εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους για το παιδί, παρά οφέλη. Τα παιδιά δεν πρέπει να ‘φτάνουν΄ τα φάρμακα και τα απορρυπαντικά.


Τα βρέφη χρειάζεται να κοιμούνται σε κούνιες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, και οπωσδήποτε να υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα κούνιας. Τα μωρά καλό θα ήταν να κοιμούνται σε ύπτια θέση, ενώ κατά τους πρώτους μήνες, τουλάχιστον, να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους.


Τα παιχνίδια πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Οι μπαταρίες πρέπει να είναι βιδωμένες στις συσκευές και αποθηκευμένες σε σημεία μη προσβάσιμα. Προσοχή με την προετοιμασία και τη μεταφορά ζεστών ροφημάτων. Υπάρχει περίπτωση να προκληθούν εγκαύματα. Τα παιδιά πρέπει να σιτίζονται πάντα υπό την επιτήρηση ενήλικα. Οι πρίζες χρειάζεται να είναι καλυμμένες, ενώ στο σπίτι χρειάζεται να υπάρχει εγκατεστημένος ανιχνευτής καπνού.


Όσον αφορά τις μετακινήσεις, τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, το οποίο τοποθετείται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά πρέπει από μικρή ηλικία να λαμβάνουν εκπαίδευση για κυκλοφοριακή αγωγή και να μην αφήνονται χωρίς επιτήρηση ως πεζοί. Τα παιδιά που οδηγούν ποδήλατο ή πατίνι πρέπει να φορούν κράνος.


Στο νερό, δεν αφήνουμε ποτέ τα μικρά παιδιά μόνα τους. Η επιτήρηση πρέπει να είναι στενή και μάλιστα τα μικρά παιδιά πρέπει να κολυμπούν δίπλα μας, σε απόσταση που να μπορούμε να τα πιάσουμε με το χέρι. Καλό είναι να φορούν εξοπλισμό ασφαλείας, όπως μπρατσάκια ή σωσίβια, και να μην κολυμπούν με γεμάτο στομάχι.


Τέλος, όλοι οι ενήλικες χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, και να μην ξεχνούν ότι τα μικρά παιδιά πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος


https://www.septona.gr/faq/sinithi-paidika-atiximata/

bottom of page