ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Ειρήνη Ρουσσάκη
Παναγιώτα Χαϊκάλη
Τα πρώτα του εμβόλια!
Μια μαμά που αγαπά το παιδί της και που θα κάνει το παν για να το προστατεύσει από οτιδήποτε, είναι βέβαιο ότι δε θα σταματήσει ποτέ να αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση για την προστασία του παιδιού της. Μια από τις σημαντικότερες μορφές προστασίας ενός παιδιού σήμερα είναι ο εμβολιασμός, ιδίως εάν μιλάμε για ένα νεογέννητο μωρό, καθώς τα εμβόλια το προφυλάσσουν από διαφόρων ειδών νοσήματα. Παρά ταύτα όμως, πολλοί γονείς και πολλές νέες μαμάδες αισθάνονται άγχος πριν το πρώτο εμβόλιο του μωρού τους. Κάποιοι φοβούνται μήπως πονέσει το μωρό από το τρύπημα της βελόνας, άλλοι πάλι ανησυχούν για το «μετά». Διαβάζοντας παρακάτω θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τα πρώτα εμβόλια του παιδιού σας, να λύσετε τις απορίες σας πάνω στο θέμα αυτό και εντέλει να αισθανθείτε πιο άνετα για τις πρώτες αυτές εμπειρίες εμβολιασμού του μωρού σας.
Ο εμβολιασμός, γενικότερα, όταν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από πληθώρα ασθενειών και νοσημάτων, ορισμένα εκ των οποίων, στο παρελθόν, συνοδεύονταν από υψηλή επικινδυνότητα. Καλό είναι λοιπόν να προνοήσετε για την τήρηση ενός σωστού χρονοδιαγράμματος για τα εμβόλια του μωρού σας από τη γέννησή του, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο εμβολιασμός του παιδιού σας ξεκινά στους δύο μήνες ζωής του.
Μόλις το μωρό σας κλείσει τις πρώτες οκτώ εβδομάδες ζωής, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο, ούτως ώστε να γίνει το πρώτο εμβόλιο στο μωρό σας. Το εμβόλιο αυτό χορηγείται στα μωρά για να τα προφυλάξει από τον κοκκύτη, τον τέτανο και τη διφθερίτιδα, ενώ παρέχει προστασία και για τον αιμόφιλο της γρίπης, την ηπατίτιδα Β και την πολιομυελίτιδα. Σε ό,τι αφορά το «τσίμπημα» της βελόνας στο σώμα του μωρού σας, δεν υπάρχει λόγος ν’ ανησυχείτε, καθώς ο πόνος που θα αισθανθεί είναι λιγότερο έντονος από αυτόν που ίσως φαντάζεστε, ενώ η διάρκειά του είναι ελάχιστη. Σε αυτό βοηθά το ότι σήμερα πλέον, οι βελόνες για τα εμβόλια αυτά είναι ιδιαίτερα λεπτές. Σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι λογικό να αισθάνεστε άγχος για τα πρώτα εμβόλια του παιδιού σας, προσπαθήστε το άγχος σας να μη γίνει αντιληπτό από το παιδί, ούτως ώστε να μην του το μεταφέρετε και κάνετε, άθελά σας, την εμπειρία του αυτή πιο δύσκολη απ’ όσο χρειάζεται να είναι. Αν την ώρα του εμβολίου μπορείτε να απασχολήσετε με κάποιον τρόπο το παιδί σας, προκειμένου να μην αντιληφθεί τόσο το τσίμπημα του εμβολίου, μη διστάσετε να το κάνετε. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας και, αν χρειαστεί, ηρεμήστε το με τον τρόπο σας.
Επίσης, κάτι που ισχύει τόσο για το πρώτο εμβόλιο του μωρού, όσο και για τα επόμενα, είναι ότι θα πρέπει φροντίζετε να έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα για το τάισμά του. Ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής περισσότερο απ’ όσο πιστεύετε, οπότε πρέπει να είστε έτοιμη για κάτι τέτοιο. Ακόμη, προτού πάτε στο ραντεβού σας με τον παιδίατρο, δώστε προσοχή σε οτιδήποτε μπορεί να υποδηλώνει κάποια ασθένεια και σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα στο παιδί σας, αναφέρετέ το στον ιατρό.
Όταν πια γίνει το εμβόλιο και γυρίσετε στο σπίτι, μην ανησυχήσετε αν δείτε το μωρό σας κάπως ανήσυχο. Είναι λογικό να αισθάνεται λίγο πόνο στο σημείο της ένεσης και να υπάρχει ένας μικρός ερεθισμός, όμως μετά από λίγη ώρα η ενόχληση θα σταματήσει και ο όποιος ερεθισμός θα υποχωρήσει σταδιακά. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε αν τυχόν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ανέβασε λίγο πυρετό, καθώς είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Μέχρι να ηρεμήσει το μωρό σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό είναι να του δώσετε την προσοχή σας και να του δείξετε την αγάπη σας, με την τρυφερή αγκαλιά της μαμάς!
Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος