top of page

Έλεγχος σφιγκτήρων

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΦΙΓΚΤΗΡΩΝ


Κάποια στιγμή, συνήθως μετά τα 2,5 χρόνια, το παιδάκι σας θα αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ότι είναι έτοιμο να κόψει την πάνα. Η ηλικία κατά την οποία κάθε νήπιο είναι έτοιμο διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί, όπως σε όλα τα αναπτυξιακά επιτεύγματα.


Σημάδια ότι το νήπιο είναι έτοιμο και μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία εκπαίδευσης είναι:

  • Περπατά, τρέχει, ανεβοκατεβαίνει σκάλα με ένα πόδι σε κάθε σκαλοπάτι, κάθεται και σηκώνεται με ευκολία

  • Κατεβάζει και ανεβάζει το παντελόνι και την πάνα μονο του

  • Είναι γλωσσικά έτοιμο να εκφράσει τις ανάγκες του

  • Έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει και να συγκρατεί οδηγίες

  • Θέλει να μιμείται τους ενήλικες σε διάφορα θέματα

  • Λέει πότε θα ουρήσει ή θα κάνει κένωση από πριν

  • Μένει στεγνό για αρκετές ώρες την ημέρα και καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας

  • Το ενοχλεί η λερωμένη πάνα και ζητά αλλαγή

  • Δε βρίσκεται σε περίοδο έντονου αρνητισμού (που γενικά είναι φυσιολογικός για την ηλικία) και δεν συμβαίνουν άλλες αλλαγές εκείνη την περίοδο (π.χ. έναρξη σχολείου, γέννηση αδελφού, κ.λπ.)


Θα ξεκινήσετε λέγοντάς του πόσο περήφανοι είστε που μεγάλωσε και πλέον είναι σε θέση να πηγαίνει στην τουαλέτα όπως η μαμά και ο μπαμπάς. Ορίστε μια λέξη για τα ούρα και τις κενώσεις, π.χ. τσίσα, πιπί, κακά. Αγοράστε ένα γιογιό ή ένα καθισματάκι τουαλέτας (που θα εφαρμόσετε στη λεκάνη) και ένα σκαμνάκι για να μπορεί το παιδί να ανεβαίνει εκεί. Αυτά θα πρέπει να βρίσκονται πάντα διαθέσιμα μέσα στην τουαλέτα. Αν νιώθετε άνετα, μπορείτε να αφήνετε το παιδί να σας παρακολουθεί όταν εσείς χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Αν υπάρχει μεγαλύτερο αδελφάκι ή ξαδελφάκι και του επιτρέπει, μπορεί να παρακολουθεί αυτό την ώρα της τουαλέτας.

Φορέστε του εσώρουχο (θα χρειαστείτε μπόλικα για αρχή). Κάθε φορά που ζητά, πηγαίνετε μαζί του και βοηθήστε το να καθίσει στο γιογιό ή τη λεκάνη. Θα βοηθούσε, ακόμα, να καθιερώσετε μια ρουτίνα, ειδικά για την κένωση, να κάθεται κάθε μέρα μισή ώρα μετά το φαγητό. Έτσι θα εκμεταλλευτείτε το γαστροκολικό αντανακλαστικό, δηλαδή την επιθυμία για κένωση λίγο μετά το γεύμα, και πιθανόν η διαδικασία να γίνει πιο εύκολη και φυσική για το παιδί.

Αφού επιτύχετε τον έλεγχο των σφιγκτήρων κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και τη νύχτα. Βγάλτε την πάνα και τη νύχτα, αφού όμως έχετε τοποθετήσει αδιάβροχα σεντόνια ανάμεσα στο στρώμα και το σεντόνι του, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν ατυχήματα. Βάλτε το παιδί να ουρήσει αμέσως πριν ξαπλώσει. Τον πρώτο καιρό, θα βοηθούσε να περιορίσετε τα υγρά δύο ώρες προ του ύπνου. Αν υπάρχουν πολλά “ατυχήματα” τις πρώτες νυχτερινές ώρες, ίσως βοηθούσε να το ξυπνάτε πριν πάτε εσείς για ύπνο για μια συμπληρωματική ούρηση.


  • Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε το παιδί αν δείτε ότι δεν είναι έτοιμο ή αν η διαδικασία της εκπαίδευσης δεν προχωράει πολύ καλά. Μπορεί να χρειαστεί να αναβάλετε την εκπαιδευση τουαλέτας για λίγους μήνες αργότερα.

  • Εφαρμόστε θετική ενίσχυση στις επιτυχίες και στις αποτυχίες. Στις επιτυχημένες προσπάθειες, αφού το συγχαρείτε, μπορείτε να του δώσετε ένα αυτοκόλλητο ή να κάνετε μαζί του μια αγαπημένη δραστηριότητα.

  • Μην μαλώνετε και μην τιμωρείτε το παιδί σε περίπτωση “ατυχήματος”. Τα “ατυχήματα” είναι μέρος της διαδικασίας και απολύτως αναμενόμενα. Να έχετε υπομονή. Καθησυχάστε το, διαβεβαιώνοντας το πως την επόμενη φορά όλα θα πάνε καλύτερα.

  • Γενικά, υιοθετήστε χαλαρή στάση απέναντι στη διαδικασία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να του μεταδώσετε ότι είναι δικη του ευθύνη, χωρίς όμως άγχος.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος

bottom of page