top of page

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ


Τα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου,σοβαρών τραυματισμών και αναπηρίας σε παιδιά από 1-14 ετών. Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούν στο κεφάλι και τον αυχένα.


Είναι απολύτως απαραίτητη η χρήση παιδικών καθισμάτων κατά τη μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο από την πρώτη μέρα ζωής ως την ηλικία που θα φτάσουν το βάρος των 36-40 κιλών ή το ύψος των 135-140 εκατοστών. Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.


Δεν είναι καθόλου ασφαλές να κρατάτε τα παιδιά στην αγκαλιά κατά τη μετακίνηση με αυτοκίνητο, διότι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στην καμπίνα των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος είναι τεράστιες, επομένως κανένας γονέας δε θα μπορέσει να συγκρατήσει το παιδί του, ακόμα και σε ατύχημα με μικρή ταχύτητα. Είναι εγκληματικό, έστω και για την παραμικρή απόσταση, γονέας να κρατά το παιδί στην αγκαλιά του.


Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων αναφέρονται στα κιλά του παιδιού. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:



Αλλαγή κατηγορίας καθίσματος γίνεται όταν:

  • Το βάρος του παιδιού φτάσει το όριο κιλών της προηγούμενης κατηγορίας.

  • Το κεφάλι του παιδιού φτάσει ή ξεπεράσει την πλάτη του παιδικού καθίσματος


Τα παιδικά καθίσματα τοποθετούνται ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με το σκανδιναβικό μοντέλο, που είναι το πρότυπο σε θέματα οδικής ασφάλειας παιδιών, τα παιδικά καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω είναι έως και 5 φορές πιο ασφαλή. Όλα τα βρεφικά καθίσματα της κατηγορίας 0/0+ (0-13 κιλά) τοποθετούνται υποχρεωτικά ανάποδα στο πίσω κάθισμα. Αν το αυτοκίνητό σας έχει μεσαία θέση στο πίσω κάθισμα, τότε τοποθετείστε το καθισματάκι εκεί, καθώς θεωρείται η πιο ασφαλής, με την προϋπόθεση ότι διαθέτει ζώνη 3 σημείων ή υποδοχείς ISOfix. Αν όχι, τότε μεταξύ των 2 πίσω θέσεων, συνιστάται αυτή πίσω από το συνοδηγό. Αν το ταξίδι είναι μεγάλο, τότε συστήνεται να σταματάτε ανά 2 ώρες και το μωρό να βγαίνει από το καθισματάκι για λίγο και να αλλάζει θέση.


Για να ξεκινήσετε τη διαδρομή, βεβαιωθείτε ότι ενήλικες και παιδιά είναι σωστά δεμένοι. Μη φοράτε στα παιδιά χοντρά μπουφάν όσο είναι δεμένα με τις ζώνες. Βεβαιωθείτε ότι οι ζώνες είναι επίπεδες και τεντωμένες και δεν έχουν συστραφεί.


Σε περίπτωση που το μωρό κλαίει και θέλετε να το θηλάσετε ή να το πάρετε αγκαλιά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει αυτό εν κινήσει. Σταματήστε σε κάποιο ασφαλές σημείο και πάρτε το αγκαλιά ή θηλάστε το και όταν ηρεμήσει ξανατοποθετήστε το στο καθισματάκι και συνεχίστε τη διαδρομή. Σε περίπτωση που ένα μεγαλύτερο παιδί βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση. Το παράδειγμά σας σε σχέση με τη συμπεριφορά στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.


Τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να λαμβάνουν εκπαίδευση για κυκλοφοριακή αγωγή και να μην αφήνονται χωρίς επιτήρηση ως πεζοί. Τα παιδιά που οδηγούν ποδήλατο ή πατίνι πρέπει να φορούν κράνος.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος


bottom of page