top of page

Διατροφή μετά τον πρώτο χρόνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ


Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, το παιδί συμμετέχει στο οικογενειακό τραπέζι, τρώγοντας μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια το ίδιο φαγητό.

Η μετάβαση από την αλεσμένη τροφή θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές δυνατότητες του παιδιού. Η τροφή που στην αρχή είναι αλεσμένη σε υδαρή σύσταση, θα αλέθεται στην πορεία λιγότερο και θα γίνεται πιο παχύρρευστη, στη συνέχεια θα πατιέται με το πιρούνι, μετά θα κόβεται σε πολύ μικρά κομματάκια και στη συνέχεια σε μεγαλύτερα κομμάτια που το παιδάκι θα μπορεί να πιάσει και να φάει και με τα χέρια του. Σε ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουμε λίγο παραπάνω στα μικρά κομματάκια, καθώς δε μπορούν με άνεση να χειριστούν τα μεγαλύτερα, είτε αναγουλιάζουν, είτε τα φτύνουν. Δε χρειάζεται να γυρίσετε στα αλεσμένα, εφόσον ανέχονται τα μικρά κομματάκια.


Μην καθυστερείτε τη μετάβαση ενός παιδιού που δείχνει ενδιαφέρον και είναι έτοιμο για μη αλεσμένη τροφή, προκειμένου να καλύψετε τη δική σας ανασφάλεια για το “πόσο τρώει” ! Έτσι καθυστερείε την ανάπτυξη δεξιοτήτων πρόσληψης τροφής (π.χ. ικανότητα μάσησης) καθώς και την προσαρμοστικότητα στις νέες γεύσεις και υφές.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος

bottom of page