ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Ειρήνη Ρουσσάκη
Παναγιώτα Χαϊκάλη
Μητρικός Θηλασμός & Βρεφική Διατροφή
Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών και ωφελειών για το μωράκι σας. Είναι γνωστή, μάλιστα, η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό μέχρι στο τέλος του 6ου μήνα.
Ο θηλασμός είναι ευεργετικός τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό σας. Θα βοηθήσει το μωράκι σας να προστατευτεί απέναντι σε λοιμώξεις και αλλεργίες, θα μειώσει τον κίνδυνο για οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, ενώ στο μέλλον, θα το έχει θωρακίσει και απέναντι στην παιδική παχυσαρκία και πιθανόν θα βελτιώσει τις γνωστικές επιδόσεις του.
Παράλληλα, θα βοηθήσει εσάς να δεθείτε ακόμη περισσότερο με το παιδί σας, ενώ, έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει μέσο απώλειας βάρους, αλλά και αντισύλληψης.
Μετά την ολοκλήρωση του 6ου μήνα, όταν τα περισσότερα βρέφη μπορούν να ξεκινήσουν την κατανάλωση στερεών τροφών, ο Π.Ο.Υ συστήνει να συνδυάζεται ο μητρικός θηλασμός με τις στερεές τροφές, μέχρι και τα 2 έτη και για όσο διάστημα επιθυμεί η δυάδα μητέρας- παιδιού. Καθώς οι ανάγκες του κάθε μωρού είναι εξατομικευμένες, ο ακριβής χρόνος που θα μπορεί να ξεκινήσει η έναρξη στερεών τροφών, θα πρέπει πάντα να καθορίζεται με τον παιδίατρό σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι το μωράκι σας να κλείσει το πρώτο του έτος, θα τρέφεται κυρίως από τον μητρικό θηλασμό. Στη συνέχεια, χρειάζεται σωστή μέθοδος και κατάλληλος τρόπος, για να γίνει η εισαγωγή των στερεών τροφών, ώστε μέχρι τους 18 μήνες του, να μπορεί να τρώει ως κανονικός συνδαιτυμόνας με τις τροφές που θα υπάρχουν στο οικογενειακό τραπέζι. Ακολουθήστε τους ρυθμούς του μωρού σας και προσαρμόστε την αναλογία κατανάλωσης γάλακτος και τροφών, ανάλογα με το πόσο θα δεχτεί να φάει από τις στερεές τροφές, που θα του δώσετε να δοκιμάσει σε μικρή ποσότητα.
Θέλουμε το μωράκι να δοκιμάζει ένα είδος στερεάς τροφής τη φορά και σίγουρα όχι δεύτερη νέα στερεά τροφή μέσα στην ίδια μέρα. Αφήστε να περάσουν 2-3 μέρες πριν από κάθε νέα γεύση, την οποία θα είναι σε θέση να συνηθίσει μετά από 10 – 15 φορές. Μη χρησιμοποιείτε καθόλου αλάτι, μπαχαρικά, πιπέρι, μαγειρεμένο λάδι, ζάχαρη και μέλι, μέχρι να γίνει ενός έτους. Εξάλλου, οι καθαρές τροφές από μόνες τους είναι μια εξολοκλήρου νέα γεύση για το μωράκι σας. Αποφεύγουμε, επίσης, κάθε νέα τροφή, αν το μωράκι σας είναι άρρωστο ή έχει εμβολιαστεί. Βασικό είδος τροφής σε αυτή την περίοδο, αποτελούν οι κρέμες. Οι πιο παχύρευστες υφές απευθύνονται σε μεγαλύτερα μωράκια.
Σχετικά με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε για το τάισμα του παιδιού, καλό είναι το παιδάκι μας μέχρι να γίνει 10 μηνών να έχει αναπτύξει δεξιότητες για finger food, ώστε να τρώει μόνο του τις κατάλληλες τροφές, πάντα υπό την επίβλεψή μας! Τέτοιες τροφές μπορούν να είναι μαλακές, όπως μπανάνα, βρασμένο λαχανικό, ρυζοκροκέτα, ψωμί κλπ. και μπορεί να τις καταναλώνει είτε ως σνακ, είτε και στα γεύματά του.
Αν το μωράκι σας δείχνει την τάση από μόνο του και από νωρίς για finger food και αποφεύγει το κουτάλι που του δίνετε εσείς, ανατρέξτε σε πληροφορίες σχετικά με το «baby led weaning».
Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε το νερό, το οποίο το δίνουμε στα μωρά με την έναρξη στερεών τροφών. Μπορείτε να αποφύγετε το μπιμπερό και να προτιμήσετε εκπαιδευτικό ποτηράκι, κουτάλι ή και καλαμάκι. Το νερό δεν αντικαθίσταται από χυμούς ή τσάι. Μιλώντας για υγρά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το φρέσκο γάλα, εκτός του μητρικού, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά κάτω των 12 μηνών.
Παναγιώτα Χαϊκάλη
Παιδίατρος