top of page

Συμβουλές διατροφής για τη νηπιακή ηλικία

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ


Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις φυσιολογικές διατροφικές συμπεριφορές των νηπίων και να μη σας προκαλούν άγχος και ανησυχία, αλλά να τις αποδέχεστε ως απολύτως φυσιολογικές και να μην προσπαθείτε να τις αλλάξετε.

Έτσι είναι φυσιολογικό:

1. Να τρώνε λίγο μια μέρα και πολύ την επόμενη

2. Να αρνούνται πεισματικά νέα τρόφιμα

3. Να μην τρώνε όλα τα τρόφιμα που τους προσφέρετε

4. Να βαριούνται ακόμα και τα αγαπημένα τους φαγητά

5. Να πειραματίζονται και να παίζουν με τα δάχτυλα με τις τροφές και να λερώνουν

6. Να θέλουν να φύγουν από το τραπέζι αμέσως μόλις χορτάσουν


  • Μετά το 1ο έτος της ζωής, η όρεξη αρχίζει να μειώνεται, παράλληλα με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Είναι φυσιολογικό το νήπιο να τρώει το μισό ή και λιγότερο από αυτό που μπορεί να έτρωγε σε μορφή αλεσμένης τροφής.

  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ενδιαφέροντα πιάτα, συνδυάζοντας χρώματα και φτιάχνοντας σχέδια με τα τρόφιμα του πιάτου.

  • Σερβίρετε αρχικά μικρές ποσότητες στο πιάτο των παιδιών. Είναι πολύ αγχωτικό για ένα μικρό παιδί να νιώθει ότι πρέπει να φάει την ποσότητα ενός γεμάτου πιάτου.

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος και σερβιρίσματος σε τρόφιμα που δεν προτιμά (π.χ. ψαροκροκέτες αντί ψαρόσουπα, ρεβυθοκεφτέδες αντί ρεβυθόσουπα).

  • Ορισμένες φορές θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε το φυσιολογικό αρνητισμό που έχουν τα νήπια, μετατρέποντας ένα υγιεινό φαγητό σε απαγορευμένο.

  • Η πρόοδος του κάθε παιδιού αναφορικά με το φαγητό είναι ατομικό θέμα, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα αναπτυξιακά θέματα, όπως η ομιλία και η κίνηση. Μάλιστα, ορισμένες φορές μοιάζει το παιδί να κάνει πρόοδο, ενώ άλλες να κάνει βήματα πίσω.

  • Γενικά, οι γονείς αποφασίζουν το πού και το τι θα φάει το παιδί, ενώ το παιδί αποφασίζει το πόσο και το πώς θα το φάει.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος

bottom of page