top of page

Παιδικά εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε! (septona.gr)

Παιδικά εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αν μόλις γίνατε μαμά ή αν περιμένετε από στιγμή σε στιγμή να περάσετε την πόρτα του μαιευτηρίου για να φέρετε στον κόσμο το αγγελούδι σας, που τόσο πολύ λαχταράτε να κρατήσετε στην αγκαλιά σας, δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από αυτή για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα παιδικά εμβόλια. Σε ποια ηλικία του παιδιού σας πρέπει να ξεκινήσετε τον εμβολιασμό του και μέχρι πότε πρέπει να πραγματοποιείται αυτός; Ποια είναι τα απαραίτητα εμβόλια για να προφυλάξετε σωστά το παιδί σας; Υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει σε αυτά ο οργανισμός του; Στόχος του άρθρου αυτής της εβδομάδας είναι να σας λύσει όλες τις παραπάνω απορίες, που είναι κοινές για τις περισσότερες νέες μαμάδες, μαζί με μια σειρά ακόμη από ερωτήματα που ίσως να έχετε γύρω από τα παιδικά εμβόλια.


Σήμερα, ο εμβολιασμός είναι από τους βασικότερους τρόπους προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε διάφορες ασθένειες και νοσήματα, που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες σοβαρότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σωστός εμβολιασμός μπορεί να προφυλάξει ένα παιδί από θέματα υγείας που ενδέχεται να το «ταλαιπωρούσαν» σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Σκοπός της ύπαρξης των εμβολίων, είναι να δημιουργήσουν ανοσία στο άτομο που δέχεται τον εμβολιασμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ελεγχόμενης χορήγησης, είτε μικροβίων και ιών που βρίσκονται σε εξασθενημένη κατάσταση, είτε τμημάτων τους, μέσω των εμβολίων. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο αποκτά την επιθυμητή ανοσία χωρίς να νοσήσει στην πραγματικότητα και χωρίς να εκδηλώσει τα συμπτώματα που θα εκδήλωνε εάν νοσούσε στ’ αλήθεια.

Αφού λοιπόν φέρατε στον κόσμο το μωρό σας και επιστρέψατε πια στο σπίτι σας, να περιμένετε ότι τα πρώτα εμβόλιά του θα αρχίσουν μετά το πέρας του πρώτου διμήνου ζωής του. Αρκετά εμβόλια χορηγούνται σε δόσεις, οπότε καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστεί να ασχολείστε με τον εμβολιασμό του παιδιού σας αρκετά συχνά. Μέχρι το παιδί σας να κλείσει το πρώτο του έτος ζωής θα κλείσετε αρκετά ραντεβού στον παιδίατρό σας για εμβόλια, κάτι που ενδέχεται να γίνει λίγο κουραστικό όσο περνά ο καιρός. Μην ξεχνάτε όμως ότι κάνετε το σωστό για το παιδί σας, αυτό που θα έκανε κάθε σωστή μαμά που αγαπά το παιδί της και που σκέφτεται προνοητικά. Τα εμβόλια που θα κάνει το παιδί σας τον πρώτο χρόνο έχουν στόχο την καταπολέμηση της διφθερίτιδας, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της ηπατίτιδας-Β και του αιμόφιλου της ινφλουέντσας. Ακόμη, το μωρό σας θα αποκτήσει προστασία έναντι του ροταϊού, του μηνιγγιτιδόκοκκου-C και του πνευμονιοκόκκου. Μέσα σε αυτά δε θα πρέπει να ξεχάσετε να προγραμματίσετε, με τη συνδρομή του παιδιάτρου σας πάντα, και τα επαναληπτικά εμβόλια. Μετά τους 12 μήνες ζωής, θα το πάτε για να εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας και της ανεμευλογιάς, ενώ θα υπάρξει μια επαναληπτική δόση των πρώτων εμβολίων.

Επίσης, σίγουρα θ’ αναρωτιέστε από ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινήσετε τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης στο αγγελούδι σας. Το εμβόλιο αυτό, θα αρχίσετε να το κάνετε σε ετήσια βάση στο παιδί σας, μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής και μέχρι να γίνει πέντε χρονών. Στην ηλικία αυτή, θα πρέπει να γίνουν και ορισμένοι εμβολιασμοί επαναληπτικού χαρακτήρα, πιο συγκεκριμένα αυτοί κατά της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας και της ανεμευλογιάς, ενώ θα αρχίσει ο εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α. Κάπως έτσι κλείνει αυτός ο πρώτος «κύκλος» εμβολιασμών για το παιδί σας. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι καλό είναι τα εμβόλια αυτά να πραγματοποιούνται βάσει χρονοδιαγράμματος του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και πάντα κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον παιδίατρό σας, που έχει και την πλήρη εικόνα του ιστορικού των εμβολίων του παιδιού σας.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη αντίδραση ενός παιδικού οργανισμού σε κάποιο εμβόλιο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός είναι ένας ασφαλής τρόπος προφύλαξης της υγείας του παιδιού σας. Στην περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα που μοιάζει με παρενέργεια, όπως για παράδειγμα ο πυρετός, κάποιο εξάνθημα ή κοκκινίλα, και το τοπικό οίδημα, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε. Τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα για να χρησιμοποιούνται έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλή. Η εμφάνιση ελάχιστων, ήπιων παρενεργειών όπως αυτές που προαναφέραμε λοιπόν, είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, τόσο για τους παιδιάτρους, όσο και για τους γονείς. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να συζητήσετε το ζήτημα αυτό με τον παιδίατρό σας, ώστε να αισθανθείτε πιο άνετα.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος


https://www.septona.gr/faq/paidika-emvolia/

bottom of page