top of page

Πνιγμονή/ έμφραξη αναπνευστικής οδού

ΠΝΙΓΜΟΝΗ/ ΕΜΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ


Τα περισσότερα περιστατικά πνιγμονής συμβαίνουν ενώ το παιδί τρώει ή παίζει, ακόμα και υπό την παρουσία ενήλικα. Το χαρακτηριστικό σημείο είναι το κράτημα του λαιμού με το χέρι, διότι δε μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα.



1. Ο δυνατός βήχας είναι πιο αποτελεσματικός από οποιαδήποτε προσπάθεια. Αν το παιδί βήχει ή κλαίει, ενθαρρύνετέ το να βήξει, χωρίς να παρέμβετε.

2. Αν το παιδί δε μπορεί να βήξει ή δε μπορεί να μιλήσει, αν υπάρχει συριγμός ή καθόλου ήχος κατά την εισπνοή ή αν η αναπνοή του επιδεινώνεται, τότε ξεκινήσετε αμέσως χτυπήματα στην πλάτη. Σε παιδί λυγίστε τον κορμό προς τα εμπρός, ενώ σε βρέφος τοποθετήστε το μπρούμυτα στον πήχη σας, υποστηρίζοντας το κεφάλι με την παλάμη σας, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα. Εφαρμόστε 5 χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες με κατεύθυνση προς τα πάνω. Αν εξαχθεί το ξένο σώμα, δεν υπάρχει λόγος να ολοκληρώσετε τα χτυπήματα.


3. Ελέγξτε το στόμα του παιδιού και αφαιρέστε αντικείμενα ορατά με το μικρό σας δάχτυλο. Αν δε βλέπετε το ξένο σώμα, μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε με το χέρι σας, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να το σπρώξετε βαθύτερα.

4. Αν τα χτυπήματα στην πλάτη δεν ήταν αποτελεσματικά, εφαρμόστε ωθήσεις. Σε παιδί, σταθείτε πίσω του, τοποθετήστε τη γροθιά σας ανάμεσα στον ομφαλό και το τέλος του θώρακα και τραβήξτε απότομα τη γροθιά με το άλλο χέρι προς τα μέσα και πάνω (κοιλιακές ωθήσεις- χειρισμός Heimlich) . Σε βρέφος, τοποθετήστε το ανάσκελα και εφαρμόστε με 2 δάχτυλα 5 απότομες κάθετες συμπιέσεις στο τελείωμα του θώρακα (θωρακικές ωθήσεις).

5. Ξαναελέγξτε το στόμα του παιδιού/ βρέφους και αφαιρέστε τυχόν ορατό αντικείμενο.

6. Επαναλάβετε τον κύκλο 5 χτυπήματα στην πλάτη- 5 κοιλιακές/ θωρακικές συμπιέσεις 3 φορές. Αν δεν εξέλθει το αντικείμενο, φωνάξτε για βοήθεια.

7. Αν ο ασθενής είτε από την αρχή, είτε στην πορεία, σταματήσει να αναπνέει και χάσει τις αισθήσεις του, δώστε πέντε (5) διασωστικές αναπνοές και ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ με αναλογία 30 συμπιέσεις/ 2 αναπνοές.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος


bottom of page