top of page

Θηλασμός: Πώς Να Διασφαλίσετε Ότι Θα Έχετε Αρκετό Γάλα
12 συμβουλές για νέες μαμάδες (άρθρο για το περιοδικό Ιατρικός Κόσμος)

Θηλασμός: Πώς Να Διασφαλίσετε Ότι Θα Έχετε Αρκετό Γάλα

12 συμβουλές για νέες μαμάδες


Θα έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου; Αυτή είναι μια συνηθισμένη ανησυχία πολλών νέων μαμάδων που μόλις επέστρεψαν στο σπίτι από το μαιευτήριο. 12 συμβουλές για να καταφέρετε να εδραιώσετε μία καλή παραγωγή γάλακτος τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό σας.

 1. Ταΐστε το μωρό σας. Τις πρώτες εβδομάδες, εστιάστε αποκλειστικά στο θηλασμό του μωρού σας. Αποφεύγετε την άντληση, εκτός εάν συνιστάται για ιατρικούς λόγους. Δεν υπάρχει αντλία που να συναγωνίζεται το μωρό σας. Το μωρό σας είναι ένα «θήλαστρο» 10 αστέρων, ενώ το καλύτερο θήλαστρο παίρνει μόνο 5 αστέρια.

 2. Ταΐστε συχνά το μωρό σας. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να εντοπίσετε τα σημάδια ότι το μωρό σας πεινάει (πλατάγισμα χειλιών, πιπίλισμα δακτύλων ή αναζήτηση του στήθους σας). Τα νεογνά θηλάζουν συχνά. Ο θηλασμός «κατ' απαίτηση» είναι πιο φυσικός. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε!

 3. Επαφή δέρμα με δέρμα. Τις πρώτες εβδομάδες, το στήθος σας είναι το καλύτερο μέρος για να προσαρμοστεί το μωρό στον έξω κόσμο. Η απευθείας επαφή δέρμα με δέρμα δε βοηθά τα μωρά μόνο να θηλάζουν καλύτερα, αλλά ενισχύει και την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Σε σύγκριση με το φάσκιωμα και την κούνια, τα μωρά που έχουν άμεση επαφή με το δέρμα της μητέρας τους είναι πιο ζεστά και πιο ήρεμα, κλαίνε λιγότερο και έχουν καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 4. Φροντίστε να γίνεται σωστή σύλληψη της θηλής. Ξεκινήστε ακουμπώντας τη θηλή σας κάτω από τη μύτη του μωρού. Μόλις το μωρό ανοίξει τελείως το στόμα του, φέρτε το μωρό στο στήθος και όχι αντίστροφα. Το μωρό πρέπει να έχει στο στήθος του όχι μόνο τη θηλή, αλλά και μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω, και μάλιστα με ασύμμετρη σύλληψη, δηλαδή μέσα στο στόμα του μωρού πρέπει να υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του κάτω μέρους της θηλαίας άλω. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το κεφάλι του έχει μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω, έτσι ώστε το πηγούνι να είναι βυθισμένο στο στήθος σας, ενώ η μύτη να είναι ελεύθερη προς τα πάνω. Έτσι εξασφαλίζετε ότι η θηλή θα στοχεύει στο πίσω και πάνω μέρος της υπερώας (ουρανίσκου) του μωρού.

 5. Δε θα πρέπει να πονάτε! Ο πόνος κατά το θηλασμό ή οι τραυματισμένες θηλές είναι ένδειξη λανθασμένης τοποθέτησης στο στήθος. Αυξάνει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο φραγμένων πόρων και μαστίτιδων. Εάν νιώθετε πόνο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό θηλασμού.

 6. Εναλλαγή μαστών. Μείνετε στην πρώτη πλευρά για όσο διάστημα το μωρό σας είναι ζωηρό και καταπίνει. Ίσως χρειαστεί να ξυπνάτε το μωρό σας και να κάνετε μαλάξεις στο στήθος κατά τη διάρκεια του γεύματος, για να συνεχίσει να πίνει τις πρώτες μέρες. Αν το μωρό σας εξακολουθεί να πεινά, προσφέρετε το άλλο στήθος. Στο επόμενο γεύμα, ξεκινήστε με την άλλη πλευρά.

 7. Εξοικοιωθείτε με την τεχνική της εξαγωγής γάλακτος με το χέρι. Μπορεί να τη χρειαστείτε για να αποσυμφορήσετε το στήθος αν το νιώθετε πολύ γεμάτο ή να δώσετε γάλα στο μωρό που θα έχετε βγάλει με το χέρι, αν χρειαστεί να αποχωριστείτε για λίγο. Σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους σίτισης, αντί του μπιμπερό, όπως ανοιχτό ποτηράκι ή σύριγγα.

 8. Χρησιμοποιήστε τις μαλάξεις στήθους. Οι πιέσεις δεν είναι απαραίτητες εάν ο θηλασμός κυλάει ομαλά. Ωστόσο, είναι μια χρήσιμη τεχνική όταν το μωρό αποκοιμιέται στο στήθος, έχει ίκτερο ή παίρνει βάρος με δυσκολία.

 9. Κρατήστε τα ξύπνια. Τις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί να ξυπνήσετε το νεογέννητο εάν αποκοιμηθεί στο στήθος για να εξασφαλίσετε ότι έχει φάει αρκετά. Δοκιμάστε να γαργαλήστε το μωρό, να του αλλάξετε πάνα ή ρούχα. Αν το μωρό σας έχει επανακτήσει το βάρος γεννήσεως και βρέχει πολλές πάνες ή κάνει κιτρινωπά κακά με μικρά «κομματάκια» σαν σποράκια, μπορείτε να το αφήνετε να κοιμηθεί περισσότερο.

 10. Αποφύγετε το συμπλήρωμα και τις τεχνητές θηλές. Αποφύγετε τις πιπίλες και τα μπιμπερό τις πρώτες 3-4 εβδομάδες. Ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Πρέπει να αδειάζετε συχνά τους μαστούς σας για να εδραιώσετε μία καλή παραγωγή γάλακτος. Επιπλέον, τα μωρά πιπιλίζουν διαφορετικά στις τεχνητές θηλές. Κατά τις πρώτες εβδομάδες, το γάλα σας αλλάζει σταδιακά από πρωτόγαλα (παχύ, πλούσιο υγρό) σε ώριμο γάλα (λεπτότερο, υπόλευκο υγρό). Το γάλα σας παρέχει όλη την τροφή και τα υγρά που χρειάζεται το μωρό σας.

 11. Μην παλεύετε μόνες. Δε θα σας απονεμηθεί κάποιο βραβείο αν παλεύετε να τα καταφέρετε μόνη σας. Ζητήστε βοήθεια από κάποια φίλη που είναι έμπειρη μητέρα, μία σύμβουλο θηλασμού ή γίνετε μέλος σε κάποια ομάδα μαμάδων. Αν και μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε άβολα να γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης θηλασμού, τελικά πολλές μαμάδες γρήγορα καταλήγουν να γίνουν φίλες μεταξύ τους.

 12. Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας και παρακολουθήστε το μωρό σας. Μην είστε τόσο επικεντρωμένες στους αριθμούς, είτε πρόκειται για γραμμάρια είτε για λεπτά. Ακούστε το ένστικτό σας. Μόλις εσείς και το μωρό σας εξοικειωθείτε με τον θηλασμό, την ώρα αυτή θα χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε ο ένας τον άλλο.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος

bottom of page