top of page

Η ψυχολογία της λεχώνας

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΧΩΝΑΣ

Αρκετά συχνά οι μητέρες λίγες μέρες μετά τον τοκετό βιώνουν αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τον εαυτό τους ή και το μωρό τους και συναισθηματική αστάθεια, που μπορεί να εκδηλωθεί με κλάμα, εκνευρισμό και μελαγχολία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που οι ίδιες αλλα και ο περίγυρός τους θα περίμεναν από αυτές, να πλέουν δηλαδή σε πελάγη ευτυχίας. Σε αυτή την κατάσταση αναφέρεται ο όρος “Baby Blues”.

Η κατάσταση αυτή, που σχετίζεται με τις απότομες ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν μετά τον τοκετό, σε συνδυασμό με την εξάντληση που προκαλεί η 24ωρη ενασχόληση με το απαιτητικό νέο μέλος της οικογένειας, μπορεί να προκαλέσει τριβή ανάμεσα στο ζευγάρι και να χαλάσει -προσωρινά- την ευτυχία της οικογένειας. Οι νέες μαμάδες χρειάζονται βοήθεια, πρακτική και ψυχολογική, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωστά στο νέο τους ρόλο.

Συνεπώς, μαμάδες:

  • Λάβετε βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα, τα ψώνια, τη φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών, ώστε να μπορείτε να χαρείτε τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.

  • Προσπαθείστε -όσο αυτό είναι εφικτό- να ξεκουράζεστε και να περιποιείστε τον εαυτό σας.

  • Επωφεληθείτε από μια ήπια άσκηση με μια βόλτα στον ήλιο.

  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να γνωριστείτε με το μωρό σας.

  • Μην περιμένετε την τελειότητα, ούτε στο μεγάλωμα του μωρού, ούτε στη δική σας συμπεριφορά. Δεν υπάρχει η τέλεια μάνα, ούτε το τέλειο μωρό. Πηγαίνετε βήμα βήμα και αντιμετωπίστε τις δυσκολίες μία μία όπως έρχονται.

  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε, που θα μπορέσει να σας καταλάβει και να σας στηρίξει.

  • Αν η κατάσταση παραταθεί πέραν των 2 εβδομάδων ή τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, ίσως χρειαστεί η βοήθεια ενός ειδικού.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος

bottom of page