top of page

'Ορια στα παιδιά (mamasou.gr)

ΟΡΙΑ


Από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι σημαντικό να ξεκινάει από τους γονείς η θέσπιση ορίων. Το να μεγαλώνουν σε ένα ήρεμο και οριοθετημένο οικογενειακό περιβάλλον καθοδηγεί και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και την αυτορρύθμισή τους, ενώ αποθαρρύνει την παρορμητική συμπεριφορά. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά τα οποία μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης και οριοθέτησης, μεγαλώνοντας έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους.

Σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τη θετική συμπεριφορά, να εστιάζουμε δηλαδή στη θετική ενίσχυση, παρά να “τιμωρούμε” την κακή.

Μια δύσκολη κατάσταση κατά την οποία ένα μικρό νήπιο έχει ξεφύγει από τις οριοθετημένες συμπεριφορές, θα μπορούσατε να τη χειριστείτε με τις εξής μικρές βοήθειες:

  • Στρέψτε την προσοχή του αλλού. Όταν το παιδί σας έχει σκοπό να προβεί σε αρνητική συμπεριφορά, κατευθύνετε το σε κάτι επιθυμητό γι’αυτό.

  • Αγνοήστε την αρνητική συμπεριφορά. Συχνά τα παιδιά παραφέρονται για να τραβήξουν την προσοχή σας. Από τη στιγμή που του έχετε μάθει την επιθυμητή συμπεριφορά, είναι προτιμότερο να αγνοήσετε αντιδράσεις όπως απρεπές λεξιλόγιο ή φωνές για κάτι που θέλει.

  • Αλλάξτε το σκηνικό. Απομακρύντε το από περιβάλλοντα που γνωρίζετε ότι θα τα οδηγήσουν σε αρνητική συμπεριφορά. Π.χ. αν το παιδί σας παραφέρεται στο σουπερ-μαρκετ, μην το πηγαίνετε εκεί.

  • Αποστασιοποιηθείτε. Προσποιηθείτε ότι δεν πρόκειται για το δικό σας παιδί. Φανταστείτε ότι είναι το ανηψάκι σας, ή το παιδί ενός φίλου σας. Οι περισσότεροι γονείς παραμένουν ήρεμοι όταν προσπαθούν να οριοθετήσουν το παιδί κάποιου άλλου.

  • Να είστε σε εγρήγορση. Αντιμετωπίστε την κατάσταση πριν ξεφύγει του χειρισμού σας. Προσπαθήστε να επέμβετε αμέσως πριν χάσετε κι εσείς την ψυχραιμία σας. Ακόμα όμως και αν τη χάσετε και παραφερθείτε εσείς στην προσπάθειά σας να επαναφέρετε στην τάξη το παιδί, μη ντραπείτε να ζητήσετε συγγνώμη και να εξηγήσετε στο παιδί με απλά λόγια ότι είστε και εσείς άνθρωποι και σας κατέκλυσαν τα συναισθήματά σας.

  • Αποφύγετε την (αρνητική) κριτική. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε λέξεις και εκφράσεις που μπορεί να πληγώσουν το παιδί. Π.χ. μην πείτε : ‘Δεν παίρνεις ποτέ καλούς βαθμούς’, ‘Είσαι τεμπέλης’.

  • Αποφύγετε την υπερβολική πίεση. Δε χρειάζεται να πιέζετε συνεχώς το παιδί σας. Εναλλακτικά, ενθαρρύνετε το και αφήστε το να αντιληφθεί πότε έχει κάνει κάτι σωστό με ένα χαμόγελο ή μια αγκαλιά.

Οι κανόνες μιας οικογένειας πρέπει να είναι προσυμφωνημένοι μεταξύ γονέων και παιδιών. Έτσι τα παιδιά θα γνωρίζουν και αθα έχουν κατανοήσει και όχι υποχρεωθεί για το πώς μπορούν να συμπεριφέρονται. Προσυμφωνημένες επίσης θα πρέπει να είναι και οι συνέπειες μιας θετικής ή αρνητικής συμπεριφοράς. Συνέπεια είναι το αποτέλεσμα μιας πράξης. Όταν το παιδί δεν τηρεί τους κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί, πρέπει να αντιδράσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα αποτελέσματα των πράξεών του, με σκοπό να αναδιαμορφώσει τη συμπεριφορά του. Οι συνέπειες θα πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να συγχωρείται. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν και δρουν με τη μίμηση, άρα οφείλετε εσείς να είστε το καλό παράδειγμα για αυτά.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος


https://www.mamasou.gr/paidi/7-symboyles-gia-na-mporesete-na-valete-oria-sto-paidi-apo-2-etwn/

bottom of page