top of page

Οι πρώτοι 6 μήνες με το μωρό μου! (septona.gr)

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ


Σαν νέα μαμά που μόλις έφερε στον κόσμο το αγγελούδι της είναι απόλυτα λογικό, εκτός από ανυπέρβλητη χαρά για τη γέννηση του παιδιού σας, να αισθάνεστε και αρκετό άγχος για το πρώτο διάστημα μετά από αυτή, ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο. Στο άρθρο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη και για τις συνήθειες του παιδιού σας κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, καθώς και να λύσετε ενδεχόμενες απορίες σας σε σχέση με τη νέα σας καθημερινότητα.


Κατά τον πρώτο μήνα λοιπόν της ζωής του, το μωρό σας θα προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον, με την όρασή του να του επιτρέπει να δει μόνο τις σκιές από ό,τι βρίσκεται τριγύρω του. Οπότε, προκειμένου να γίνετε αντιληπτή από το αγγελούδι σας, θα πρέπει να το πλησιάσετε αρκετά για να σας καταλάβει και από τη μυρωδιά σας. Επίσης, κατά το διάστημα αυτό, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας θ’ αρχίσει να συνηθίζει τη φωνή σας όταν του μιλάτε, οπότε και θα το δείτε να σας κοιτάζει όταν ακούει τη φωνή σας στο χώρο. Στον πρώτο του μήνα το μωρό σας δεν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει όρθιο το κεφαλάκι του, έτσι λοιπόν θα πρέπει να δίνετε προσοχή στη στήριξη του κεφαλιού του, ειδικά όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας. Σε ό,τι αφορά στη διατροφή του, σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης το μωρό σας τρέφεται μόνο με το γάλα που του δίνετε, ιδανικά μέσω του μητρικού θηλασμού, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό με κάποιο υποκατάσταστο του μητρικού γάλατος (formula).


Καθώς το αγγελούδι σας θα διανύει πλέον τον δεύτερο μήνα της ζωής του, θα παρατηρήσετε ότι σιγά σιγά θ’ αρχίσει ν’ αποκτά έναν σχετικό έλεγχο των κινήσεων στο πρόσωπο και στα μάτια του, ενώ σε αυτό το στάδιο είναι πιθανό να το ακούσετε να βγάζει τα πρώτα του επιφωνήματα, στην προσπάθειά του να μιλήσει και αυτό όπως η μαμά του. Στη διάρκεια του μήνα αυτού, ενδέχεται να δείτε το μωρό σας να κινεί λιγάκι και το υπόλοιπο σώμα του, κάνοντας μικρές κινήσεις σαν να τεντώνεται.


Στον τρίτο και στον τέταρτο μήνα, η κύρια αλλαγή που θα παρατηρήσετε είναι ότι το σώμα του παιδιού σας θ’ αρχίσει να παίρνει μια πιο «ανοιχτή» στάση, ξεφεύγοντας από την εμβρυακή. Σταδιακά, θα δείτε τα άκρα του μωρού να αποκτούν μια σχετική δύναμη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να στηρίζει καλύτερα το σώμα του και ν’ αλλάζει στάση πιο εύκολα. Εκτός από την αλλαγή αυτή στο σώμα του, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας θ’ αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο τι συμβαίνει τριγύρω του. Σε αυτό το πλαίσιο, καλό είναι ν’ αναλαμβάνει τη φροντίδα του μωρού ένα άτομο, η μαμά του, ή μόνο οι γονείς του, ούτως ώστε να μην κουράζεται το μωρό βλέποντας πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Τέλος, στη φάση αυτή θ’ ακούτε συχνά το γέλιο του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ σιγά σιγά θα ζητά την αγκαλιά σας όλο και συχνότερα.


Μετά το πέρας του τέταρτου μήνα, το μωρό σας θα μπει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θ’ αρχίζει να θυμίζει λίγο περισσότερο «παιδάκι» στη συμπεριφορά του, καθώς θα είναι πια σε θέση να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που βρίσκονται τριγύρω του. Οι αντιδράσεις του στα εξωτερικά ερεθίσματα γίνονται πιο συνειδητές, οπότε θα δείτε το μωρό σας να χαρίζει χαμόγελα στα οικεία πρόσωπά του αλλά και να εξωτερικεύει αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, με κλάματα. Πλησιάζοντας στο κλείσιμο του έκτου μήνα αρχίζουμε να εισάγουμε στη διατροφή του μωρού ημιστέρες τροφές (κρεμούλες). Επίσης σε αυτή την ηλικία, και όσο το σώμα του παιδιού αναπτύσσεται και οι κινήσεις του αποκτούν όλο και μεγαλύτερο εύρος, έχετε κατά νου ότι το μωρό σας θα έχει πια ορισμένες δικές του «προτιμήσεις». Μια από αυτές είναι το να βρίσκεται σε καθιστή θέση για κάποια ώρα, αντί να είναι ξαπλωμένο. Τέλος, περίπου σε αυτό το χρονικό σημείο θα πρέπει να περιμένετε και τις πρώτες ενοχλήσεις από τα δοντάκια του που ξεπροβάλλουν.


Παρότι ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, η οποία ενδέχεται να σας δημιουργεί άγχος και αρκετές αγωνίες, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι είναι πρωτίστως ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εσάς να αποδείξετε στον εαυτό σας αυτό που ξέρετε καλά κατά βάθος, ότι κρύβετε μέσα σας μια υπέροχη μητέρα που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στο μεγάλωμα του μωρού της. Επίσης, μην ξεχνάτε πως για ό,τι κι αν χρειαστείτε υπάρχουν οι ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας στηρίξουν ουσιαστικά.


Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος


https://www.septona.gr/faq/oi-prwtoi-exi-mines-me-to-mwro-mou/

bottom of page