ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Ειρήνη Ρουσσάκη
Παναγιώτα Χαϊκάλη
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΥΠΝΟ
Παρόλο που γνωρίζουμε πως η κατάσταση των νυχτερινών ξυπνημάτων είναι απολύτως φυσιολογική για τα μωρά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το μωρό να επιτύχει όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και αδιάκοπτο ύπνο.
Οι περισσότερες από τις παρακάτω συμβουλές έχουν εφαρμογή σε βρεφάκια άνω των 3-4 μηνών.
Δίνουμε έμφαση στους ημερήσιους ύπνους. Κρατάμε γενικά ξεκούραστο το μωρό, καθώς ανεπαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να απελευθερώσει τις ορμόνες του στρες και της υπερδιέγερσης. Αν το μωρό δεν κοιμάται καλά κατά τη διάρκεια της μέρας, μπορεί να εμφανίζει συνεχώς ανησυχία και γκρίνια και ο νυχτερινός ύπνος να είναι ανήσυχος και με πολλές αφυπνίσεις.
Βάζουμε το μωρό για ύπνο όταν δούμε τα πρώτα σημάδια κούρασης, δηλαδή όταν αρχίζει να χασμουριέται, να γκρινιάζει, να τρίβει τα ματάκια του και να χάνει το ενδιαφέρον του για τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αν ξεφύγουμε αρκετά χρονικά από αυτά, τότε πιθανόν το μωρό να εμφανίσει υπερένταση και η επίτευξη της ηρεμίας και του ύπνου να είναι δύσκολη.
Υιοθετούμε μια σχετικά σταθερή ώρα ύπνου, που καλό είναι όσο πιο μικρή είναι η ηλικία του παιδιού να είναι και τόσο και πιο νωρίς.
Υιοθετούμε μια σχετικά σταθερή ρουτίνα ύπνου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μπάνιο, πιτζάμες, πλύσιμο δοντιών, διάβασμα βιβλίου ή/και τραγούδι-νανούρισμα- ιστορία. Μόλις τα παιδιά καταλάβουν τη συνέπεια στη ρουτίνα, αισθάνονται ηρεμία και ασφάλεια.
Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως κοιμούνται στο στήθος. Αν θέλετε, μεγαλώνοντας μπορείτε να αποδεσμεύσετε τον ύπνο από το θηλασμό.
Τις τελευταίες 1-2 ώρες πριν το νυχτερινό ύπνο μειώνουμε τα έντονα ερεθίσματα, τα έντονα παιχνίδια, περιορίζουμε τις πολλές εναλλαγές δωματίων μέσα στο σπίτι και χαμηλώνουμε το φωτισμό.
Μετά τους πρώτους μήνες ζωής, μπορεί να εισαχθεί ένα “μεταβατικό αντικείμενο”, όπως ένα παιχνίδι με μαλακή υφή ή άλλα μαλακά αντικείμενα στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί. Με το μεταβατικό αντικείμενο το μωρό δημιουργεί ένα δεσμό μέσω του οποίου λαμβάνει ευχαρίστηση,καθησυχάζεται και παρηγοριέται, καθώς αποτελεί ένα σύνδεσμο με τη μητέρα.
Στα νυχτερινά ξυπνήματα κρατάμε τα φώτα σβηστά, κάνουμε ησυχία, δε μετακινούμε το μωρό από το δωμάτιο που βρίσκεται και κρατάμε απλά και σύντομα τα γεύματα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την παρέμβαση στον ύπνο του παιδιού.
Παναγιώτα Χαϊκάλη Παιδίατρος